Szép kis újévi ajándékot kapott Izrael az Egyesült Államok külügyminisztériumától: amaz saját izraeli nagykövetétől határolódott el, immár másodszorra ebben a hónapban. Heather Neufert külügyi szóvivő Husszein Obamáék megalázó stílusában kezelte le David Friedmant. Friedman „bűne”: a történelmi igazságoknak megfelelően -és Trump választás előtti ígéreteivel összhangban – beszélt kulcsfontosságú izraeli kérdésekről. Heather Neufert azonban kerek perec kimondta: az Egyesült Államok külpolitikája mit sem változott, a Trump -kormány a több évtizedes amerikai külpolitikai gyakorlatot követi, Donald Trumpnak pedig most az izraeli – palesztin megbékélés a legfontosabb. A félreértések, belemagyarázások elkerülése végett íme a Jerusalem Post cikkének fordítása.

Nem állt ki az Egyesült Államok külügyminisztériuma David Friedman izraeli nagykövete mellett csütörtökön, miután amaz az egyik interjújában leszögezte: az 1967 után épült izraeli telepek az ország részét képezik. A kijelentést – amely szembe megy az Egyesült Államok több évtizedes, a Trump- kormány által is követett politikával – „nem szabad olyan lehetőségként értelmezni, amely befolyásolhatná a későbbi tárgyalások kimenetelét” és „nem olvasható ki belőle fordulat sem az Egyesült Államok politikájában” – határolta el magát tulajdon nagykövetüktől Heather Neufert, a Külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón. „Mindössze egyértelművé akarom tenni, hogy politikánk mit sem változott.” -nyilatkozta Nauert. „Egészen világos akarok lenni.”

És ez immár a második alkalom ebben a hónapban, amikor a külügyminisztérium szóvivője azért állt a nyilvánosság elé, hogy átértelmezze az izraeli nagykövet kijelentéseit. Első ízben azt követően került rá sor, amikor Friedman, a Jerusalem Postnak adott szeptember 1-i interjújában állítólagos megszállásról beszélt – sokakat zavarba ejtve azt illetően: megváltozott-e az Egyesült Államok politikája.

„Van néhány nagyon hatékony vezetőnk és képviselőnk” – válaszolt Nauert, Jason Greenblattra, az Egyesült Államok nemzetközi tárgyalásokért felelős különleges képviselőjére és Jared Kushnerre, Donald Trump , a béketárgyalások vezetésével megbízott vejére célozva – akiket korábban név szerint is megemlített. Friedmanról egy szót sem ejtett. A washingtoni vezető tisztségviselők szerint a telepesek tevékenység nem segíti elő az izraeliek és a palesztinok közötti megbékélést – márpedig Trump számára ennek van a legnagyobb prioritása.

Nauert azt mondta, hallott az interjúról, de nem látta a teljes szöveget és a nagykövettel sem beszélt.

Egy, csütörtök reggel kiadott előzetes hírösszefoglaló szerint Friedmann Izrael részeként beszélt a telepekről a Walla News-nek.

„Azt hiszem, ez mindig is elvárás volt, mióta csak 1967-ben elfogadták a 242-es határozatot.”-mondta Friedman. „Az elképzelés az volt, hogy Izraelt bízzák meg a határok védelmével. A meglévő, az 1967-es határokat senki sem tekintette biztonságosnak, ezért Izrael tartaná meg a Nyugati Part (Júdea- Szamária) jelentős részét és csak a béke és biztonság fenntartásának szempontjából nélkülözhető területeket adná át.”

„Ez pedig mindig is feltételezett bizonyos fokú nyugati-parti expanziót, de ez nem terjed ki szükségszerűen a Nyugati part teljes területére” – folytatta Friedman. „És tudják, azt hiszem Izrael pontosan ezt tette. Úgy értem, a Nyugati partnak mindössze a 2%-át ‘foglalják el’. E telepeknek nemzeti, történelmi és vallási jelentőségük van, és azt hiszem, a telepesek izraelieknek tekintik őket és Izrael is izraelieknek tekinti a telepeseket.”

 

ford: -kk-

 

Kapcsolódó

 

A színfalak mögött

Daniel Horowitz: Obama harmadik kormányzási ciklusa

Ayaan Hirsi : A radikális iszlám kérdése kikerült Trump látóteréből

Caroline Glick: Amerika stratégiai bénultsága

Világunk: Trump magáévá teszi a PFSZ-fantáziát (Caroline Glick)

Trump tragikus tévedése (Caroline Glick)

Vajon megmentik Trumpot Obama külpolitikai gurui?

John Kerry tanítvány az Egyesült Államok külügyminisztériumában

Reklámok