Az izraeli -palesztin konfliktus forgatókönyve több szempontból hasonlít a rohingja krízisre (azzal a különbséggel, hogy az IDF a legmesszebbmenőkig tekintettel van a terroristák emberi jogaira, míg a myanmari hadsereg nem mindig válogat a módszereiben.) A nemzetközi közösség azonban itt is – ott is kettős mércét alkalmaz: krokodilkönnyeket hullat az iszlamistákért, több milliónyi áldozatuk azonban hidegen hagyja őket. Azok önvédelmi reakcióit, akik behódolás helyett az életben maradást választják pedig minden esetben könyörtelenül megtorolja. Shipan Kumer Basu, a Jerusalem Online bangladeshi tudósítójának jegyzete:

Shipan Kumer Basu | Jerusalem Post

 

A rohingja ügy nemzetközi krízissé vált. Immár nem csak a két egymással szomszédos ország, India és Bangladesh ügye. Valamennyi nép a myanmari erőszak megállítását szorgalmazza. De valójában az történt, hogy a rohingja muszlimok külső forrásokból jutottak fegyverekhez, és erőszakos konfrontációra kényszerítették a myanmari hadsereget. A nemzetközi közösség mélységesen elítélte a myanmari hadsereget, amiért reagált az agresszióra, de a rohingja iszlamista csoport emberiség-ellenes bűntettei miatt már korántsem volt ilyen hangos a tiltakozás.

Honnan szerezték fegyvereiket ? – ez itt a kérdés. Ki állt mögöttük, ki segítette a myanmari nép elleni lázadásukat? Egy az indiai titkosszolgálattól származó, friss jelentés a rohingja lázadók és az ISIS-hez, Al-Kaidához valamint a pakisztáni, a mumbai terrortámogatásokért felelős Lashkar e-Toibahoz hasonló terrorcsoportok közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet. Ennek ellenére a rohingja muszlim forradalmárokat azóta is világszerte rokonszenv övezi. Nem kivétel ez alól a bangladeshi kormánypárt, az Awami Liga Pártja sem.

Bangladeshiként megkérdezném, miért tanúsít Hasina sejk ekkora érdeklődést a rohingja ügy iránt ? Miért lágyult el ennyire a szíve a rohingja menekültek szenvedései láttán ? Egyetlen más ország sem tolongott azért, hogy befogadja ezeket a menekülteket. Pedig annyi más Bangladeshnél gazdagabb ország van! Ő azért teszi, mert tisztában van vele: a 2014-es, elcsalt választásokat követően törvénytelenül vezeti az országot. Erre már többször rámutattam. A brit média most éppen az emberiség anyjának nevezi. De megkérném a brit médiát, tudakolják meg tőle, miért sír krokodilkönnyeket 400.000 rohingja láttán, miközben mintegy 70 millió hindu tűnt el az országából ?

1971 óta a bangladeshi hindu népesség aránya 30%-ról 8%-ra apadt, és ez a statisztika, a bangladeshi össznépesség növekedési arányát figyelembe véve, igen kedvezőtlen. Mi történt az ország hindu lakosságával? A jelentések szerint mintegy 60 millióan [Magyarországon jelenleg 9 797 561 – an élnek , a cikkben tehát hat magyarországnyi emberről van szó – ford megj.] elmenekültek az országból a kínzások és más bűncselekmények – a gyilkosságokat, nemi erőszakokat, földek elrablását is beleértve – sorozata miatt, amelyekkel a bangladeshi muszlimok terrorizálták őket. Megkérdi vajon a nemzetközi közösség Hasina sejktől azt is, mi történt az országában élő hindukkal? Hullatott-e értük Hasina sejk akár egyetlen könnycseppet is ? Apja, Sheikh Majibur Reheman még különálló Bangladesht sem akart. Az egyesült Pakisztán utolsó napjai című könyvében pl. G.W. Chowdhury leírja, hogy egyáltalán nem akarta, hogy felszabadítsák Bangladesht. Pakisztánt akarta megvédeni, és hívei bizonyos követeléseit teljesíteni.

Nagyon is nyilvánvaló tehát, hogy az Awami Liga ideológiája egyáltalán nem szekuláris. És, a párt bennfentesei mindig is egy közös vonalat követtek. A Bangladeshbe érkezett rohingja hindukkal borzalmasan bántak és a bangladeshi kormány nem gondoskodott róluk megfelelően. Ennek ellenére fontos hozzátennem, hogy nem minden rohingja muszlim gonosz és nem kellene mindenkit megbüntetni azon barbárok gaztettei miatt, akik tetőtől talpig feketébe burkolóznak és a legmodernebb fegyvereket viselik. Ezek az iszlamista forradalmárok a bangladeshi Awami Liga Párt egyes klikkjeivel és a pakisztáni ISIS-el állnak kapcsolatban. A rohingja hindukat ezek az emberek gyilkolják, de a bangladeshi kormány nem lép fel a hinduk ellen elkövetett bűncselekményeikkel szemben. Arra szeretném kérni Hasana sejk kormányát, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket azok ellen, akikről bebizonyosodik, bűnösök és nem tartják tiszteletben az ország törvényeit.

2015 ös cikk: Bangladeshi dzsihádisták versengenek, ki tör össze több szobrot a hindu Durga pudzsa alkalmából ?

 

Mindjárt itt a hindu Durga istennő tiszteletére rendezett ünnep-sorozat. [ Idén ősszel szeptember 21 – szeptember 30 idején ünnepelték a Durga -pudzsát a hinduk, tehát a poszt fordításakor már majdnem lezajlott. Ez azonban mit sem változtat aktualitásán.] Ez alkalomból szívből jövő üdvözletemet küldöm a világ valamennyi vallásának. Köszöntöm Benjamin Netanyahut, Izrael miniszterelnökét, Narendra Modi indiai miniszterelnököt is és a világ valamennyi, tisztelt vezetőjét. De egyszersmind vérzik is a szívem azért a sok száz Durga -szoborért, amelyeket éjszakáról -éjszakára a bangladeshi többség összetör az imahelyeken . Hasina sejk nem képes megvédeni az országban élő kisebbségeket legnagyobb vallási ünnepük előestéjén. Hogyan lehetett akkor Nobel – békedíjra jelölni ?

 

ford: -kk –

 

Kapcsolódó

Magyarul:

Buddhisták és …”buddhisták”

Valamit valamiért…

Angolul

2013 -as cikk: A hindu kisgyerekeknek, akiket a muszlim rohingják darabolnak fel, nincs hírértékük

Before There Were “Rohingyas,” Colonizing Bengali Muslims Waged Jihad in Myanmar—And It Continues Apace

Reklámok