Caroline Glick Facebook jegyzete

(2017.szeptember 13)

Úgy néz ki, jó szándék ide vagy oda, Trump körül fokozatosan átveszik a hatalmat Obama emberei. Ez nagyon nagy tragédia. Többek között pl. azt jelenti, ahogy Caroline Click megfogalmazta: “…más szavakkal: a Trump-csapat támogatni akarja Iránt a Levantban, beáldozva Izraelt és Jordániát, és úgy tenni, mintha nem lennéne tudatában, hogy Irán átfogó stratégiával rendelkezik, az egész térséget illetően.”

Annak ellenére, hogy az izraeli politikai tisztségviselők igyekeztek jó képet vágni a titkosszolgálatok- és nemzetbiztonsági szervek vezetői, valamint Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója Mc Master közötti, múlt havi találkozóhoz, mint David Steinberg PJ Mediába  írt exluzív tudósításából kiderül, ez borzalmasra sikerült és kudarca igazolja ama bírálatokat, amelyeknek más elemzőkkel együtt hangot adtam augusztus elején.

Miközben eltávolította a Nemzetbiztonsági Tanácsból azokat a vezetőket és magas beosztású tisztségviselőket -pl. Derek Harveyt és Ezra Cohen Watnicket – akik Trump elnökhöz hasonlóan azon az állásponton voltak, hogy Izrael az Egyesült Államok szövetségese, és akik osztották Izrael növekvő, az erősödő Irán és Szíriában való térnyerése miatti aggályait, McMaster Kris Baumant, az Izrael-ellenes elemzőt vette fel az izraeli -palesztin osztály vezetője pozíciójába, és megengedi, hogy az Obama kormány olyan, volt Izrael-ellenes nemzetbiztonsági tisztségviselői, mint Robert Malley, továbbra is befolyást gyakoroljanak a Nemzetbiztonsági Tanácsra.

És, ami stratégiai szempontból még ennél is fontosabb, Mc Master Mustafa Javed Alit alkalmazta a Nemzetbiztonsági Tanács terrorelhárítási osztályának vezetőjeként.

Mint Steinberg beszámol róla, Ali úgy látja, hogy a Hezbollah nem terrorszervezet és azért agitál, hogy különböztessék meg az aktív végrehajtókat, akik lőnek a terrorista vezetőktől. Véleménye szerint ugyanis csak az előbbiek rossz fiúk, az utóbbiakat azonban a „mérsékeltek” jelzővel illeti. Steinberg különböző forrásokból táplálkozó exluzív tudósítása szerint a Yossi Cohen, a Mossad igazgatója által vezetett, augusztusi izraeli delegáció azt követelte, hogy Ali hagyja el a helyiséget míg a Fehér Házban zajlanak a tárgyalások.

Mint magam is mások is beszámoltunk róla, McMaster elbagatellizálja Izrael Iránnal és szíriai teret nyerésével kapcsolatos aggályait. És ez az alapszemlélet káros következményekkel jár az Egyesült Államok Iránnal szemben tanúsított politikájára nézve. Ezt egy másik, tegnapi történet is világossá teszi:

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök tegnap, Mauricio Macri argentin elnökkel közös, Buenos Aires-i beszédében [Bontsák fel az Iráni Egyezményt ! – szorgalmazza Benjamin Netanyahu ] arra is szakított időt, hogy cáfolja a Reutersnek  azt az állítását, mely szerint Izrael ellenzi, hogy az Egyesült Államok kihátráljon az Obama által megkötött 2015-ös iráni egyezményből.

A tudósítás  azt az Iránnal szembeni stratégiát emeli ki, amelyet McMaster, Rex Tillerson államtitkár és James Mattis védelmi miniszter állított össze, akik remélik, sikerül meggyőzniük Trumpot, hogy fogadja el.

Ez a stratégia többek között azt is tartalmazza, hogy az Egyesült Államok szabad kezet ad Iránnak és siíta szövetségeseinek Szíriában és Irakban, hogy az amerikai fegyveres erők zavartalanul összpontosíthassanak ISIS elleni harcukra. A cikk szerint Trump vezető nemzetbiztonsági tanácsadói azt hiszik, hogy az Irán által ellenőrzött siíta milícia nagyszerű munkát végez az ISIS elleni harcot illetően.

És, még egyszer, ez a cikk hamisan azt állítja, hogy Izrael azt szeretné, ha az Egyesült Államok továbbra is tartaná magát a nukleáris egyezményhez. A tudósítás úgy tűnik, olyan tisztségviselőktől származik, akikről a legkevesebb, ami elmondható, hogy támogatják Obama Irán-párti politikáját Irakban és Szíriában.

Ami a stratégia többi részét illeti, azt hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok az Öböl-beli iráni agresszióval szemben lépjen fel erélyesebben. Más szavakkal, a Trump-csapat támogatni akarja Iránt a Levantban, beáldozva Izraelt és Jordániát, és úgy tenni, mintha nem lenne tudatában, hogy Irán átfogó stratégiával rendelkezik, az egész térséget illetően.

Mindent egybevéve, a Steinberg – és a Reuters tudósítás arra utal, hogy Trump nemzetbiztonsági teamje, és McMaster, a hátvéd tartja magát Obama -politikájához, amely nem tulajdonít fontosságot az amerikai -izraeli szövetségnek, miközben elköteleződik Irán felé és segítő kezet nyújt neki abban, hogy agresszív módon folytassa befolyásának kiterjesztését Levantban. Eközben azt is lehetővé teszi számára, hogy folytassa nukleáris fegyverei fejlesztését.

Mint Stenberg cikke is rámutat, augusztus elei Facebook – posztjaimat követően, melyekben felhívtam a figyelmet egyes magas beosztású fehér-házi forrásaimra, akik azt állították, McMaster Izrael-ellenes, McMaster hívei hatalmas kampányt indítottak, hogy hitelét rontsák eme kijelentéseknek. E két történet azonban arra utal, hogy míg a McMastert támogató kampánynak sikerült elhallgattatnia a bírálókat, saját észrevételeim meg a többieké érvényesek. Ezek egy valóságos problémát tártak fel a Trump kormány valamennyi, Iránnal kapcsolatos stratégiai megközelítésmódját illetően, valamint azt illetően is, hogy ez mekkora veszélyt jelent az Egyesült Államokra és az Egyesült Államok szövetségeseire, és közel-keleti érdekeikre nézve is.

 

ford: -kk –

 

Kapcsolódó:

Daniel Horowitz: Obama harmadik kormányzási ciklusa

Ayaan Hirsi : A radikális iszlám kérdése kikerült Trump látóteréből

Caroline Glick: Amerika stratégiai bénultsága

Világunk: Trump magáévá teszi a PFSZ-fantáziát (Caroline Glick)

Trump tragikus tévedése (Caroline Glick)

Vajon megmentik Trumpot Obama külpolitikai gurui?

John Kerry tanítvány az Egyesült Államok külügyminisztériumában

 

Reklámok