Caroline B. Glick | JPost

Szerkesztői vélemény

A PFSZ az a szírén, amely megfullasztja az amerikai kormányt

2017. március 13

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke kezdi elvéteni a hangsúlyt. Ha nem nyeri vissza hamarosan, nem lesz képes sem Amerikát újra naggyá tenni sem pedig a Közel- Keletet biztonságossá.

Miután egy hónapon keresztül visszafogta magát, múlt heti magatartása azt jelezte: a PFSZ felhatalmazása tévén ő is magáévá teszi elődei rögeszméjét.

Ez stratégiai hiba.

A Közel – Keleten számos olyan szereplő és konfliktus van, amely kihívást és fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzeti érdekeire. Irán nukleáris hatalomként való felemelkedése és regionális hegemóniára való törekvése, a szíriai háború, Törökország leszakadása a Nyugatról, Oroszország helyi hatalmi játszmái mind komolyan fenyegetik az Egyesült Államok hatalmát, biztonságát és érdekeit. A Muzulmán Testvériség, az Iszlám Állam, a Hamász és más szunnita dzsihádista mozgalmak mindannyian olyan mértékű fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok, Európa és az USA szunnita szövetségesei számára, amelyet Amerika stratégiai szempontból sem hagyhat figyelmen kívül.

Trump meghívja Abbászt, a palesztin vezetőt a Fehér Házba (Reuters)

 

 

E témák, szereplők és fenyegetések egyike sem kapcsolódik semmilyen módon a PFSZ-hez sem annak végeláthatatlan, Európa által is támogatott, Izrael elleni terror-és politikai hibridháborújához. Nem is ők az okai. E jogos aggályokon mit sem változtat az, hogy az Egyesült Államok felkarolja a PFSZ-t sem pedig a PFSZ és terrorista-maffiózó vezetői hatalommal való felruházásának újraéledő rögeszméje.

Épp ellenkezőleg, ezek a nyomós aggályok mind háttérbe szorulnak -és így még nyomasztóbbá és veszélyesebbé válnak azáltal, hogy az Egyesült Államok újra felkarolja a PFSZ ügyét.

Ennek ellenére, a múlt hét folyamán Trump viselkedése arra utalt, hogy a PFSZ ismét figyelme központjába került.

A múlt pénteken Trump telefonbeszélgetést folytatott Mahmúd Abbásszal. Abbász a PFSZ vezetője és a korrupt, terrorizmust szponzoráló, PFSZ által ellenőrzött Palesztin Hatóság meg nem választott vezetője Júdeában és Szamáriában.

A média beszámolói szerint Trump azt mondta Abbásznak – akinek nyolc éve lejárt a mandátuma – hogy legitim vezetőnek tekinti. A párbeszédről készült hivatalos fehér – házi beszámoló szerint Trump azt is mondta Abbásznak, hogy támogat egy izraeliek és palesztinok közötti megállapodást. Egy ilyesfajta megállapodás, már ha egyáltalán sikerül nyélbe ütni, a PFSZ ellenőrzésének kiterjesztését vonja maga után Júdeában és Szamáriában , valamint Jeruzsálem egyes részeiben. Mindezt Izrael költségén.

Trump egy hivatalos washingtoni látogatásra is meghívta Abbászt. És aznap, a beszélgetésük után a Trump kormány az amerikai adófizetők 250 millió dollárját utalta át Abbász renőrállamába, ahol Abbász és cimborái 25 éve hizlalják magukat, miközben elszegényedett áldozataikat folyamatosan antiszemita, Amerika-ellenes koszttal sanyargatják.

Hogy felépítse hitelességét a PFSZ előtt, Trump jegelte azt a választási ígéretét, miszerint Jeruzsálembe költözteti az Egyesült Államok nagykövetségét. Az ingatlanmogul arra utasította Netanyahut, hogy tagadja meg a zsidóktól tulajdonukhoz való jogukat, illetve törvény-adta jogukat, a Júdea és Szamária területén levő földjeinek használatát.

És, az Abbásszal folytatott párbeszéd csúcspontjaként Trump fő tárgyalóját, Jason Greenblattet Jeruzsálembe küldték, hogy Izrael kárára bővíteni kezdje a PFSZ befolyását.

A média beszámolói szerint Greenblatt megpróbálta arra használni hétfői találkozóját Netanyahuval, hogy elutasítsa Netanyahu egy új, szamáriai izraeli város felépítése iránti elköteleződését. A hírek szerint Greenblatt a PFSZ- folytatott tárgyalások újabb fordulóját is ki akarta kényszeríteni.

Netanyahuval való találkozója után Greenblatt Ramallába ment, hogy keblére ölelje Abbászt.

Hasonlóképpen, itt tartózkodása alatt Greenblatt találkozik azokkal az IDF- tábornokokkal is, akiket felelősség terhel azért, mert pénzt küldtek és szolgáltatásokat nyújtottak a PFSZ-nek.

De Greenblatt nem tartja meg magának a palesztinokat.

Trump Abbásszal folytatott beszélgetését követően egyszer csak kiderült, hogy Jared Kusher, Trump veje és fő tanácsadója és lánya, Ivanka Trump izraeli látogatásra készül, amikor is egy délutánt töltenek majd Abbásszal Ramallában.

Ha a dolgok a beszámolók szerint folytatódnak, Trump tényleg komolyan fel akarja karolni a PFSZ-t, és főtanácsadóitól is elvárja majd, hogy Abbásznak és cimboráinak szenteljék magukat. És ha így áll a helyzet, Trump megalázó vereségre ítéli magát, tanácsadóit, lányát és az Egyesült Államokat is.

A PFSZ az a szirénhang, amely megfullasztja az amerikai kormányt. A PFSZ számlájára írandó, ha Amerika legfelsőbb beosztású megbízottjai a habzó szájú, Izrael-ellenes sajtóhiénák könnyű zsákmányává váltak, horgukra kerültek és megfeledkeztek céljukról: az amerikai érdekek érvényesítéséről.

Ha Trump komolyan gondolja, hogy ahelyett hogy kijavítaná azokat a hatalmas károkat, amelyeket két elődje az Egyesült Államok és a Közel- Kelet ellen vétett, megismétli ezt a gyakorlatot, ő lesz a 45. elnök, aki megismétli ugyanezt a hibát. És, hozzájuk hasonlóan, kudarcot vallva hagyja el majd az irodát.

Hogy megértsük, miért is, három dolgot kell tisztáznunk.

Először is a PFSZ sosem fog békét kötni Izraellel. Soha nem lesz palesztin állam.

Soha nem lesz se béke se palesztin állam, mert a Palesztin Hatóság egyiket sem akarja. Ez az elmúlt 25 év tanulsága. Abbász, akárcsak elődje, Arafat, több ízben is elutasították a békét és az állam létrejöttét. Ehelyett inkább Izrael elleni terror-és politikai háborújuk kiterjesztésére törekedtek.

Hogy miért ? Mert két dolog érdekli őket: személyes meggazdagodásuk, amelyet az adományok ellopása és tulajdon népük kizsebelése révén érnek el, valamint Izrael meggyengítése. Utóbbi végső célja Izrael megsemmisítése, amelyet a terrorizmus és a politikai hadviselés keresztezésével vívott háború révén érnek el.

A második dolog, amit tisztázni kell, hogy a palesztinok irrelevánsak a többi probléma – azon valós régióbeli problémákszempontjából, amelyek kihatnak az Egyesült Államok érdekeire. A palesztinok csupán gyalogosok ezen a nagyobb sakktáblán. Amerika ellenségei csupán felhasználják őket arra, hogy eltereljék az amerikaiak figyelmét a magasabb realitásoktól, így a tényleges játszma kikerül az USA látóteréből.

Irak nem fog lecsillapodni attól, ha Trump megerősíti a PFSZ-t Izrael ellen vívott háborújában és továbbra is táplálja majd a folyamatosan mások pénzére sóvárgó palesztin vezetőket.

A szunnita dzsihádisták sem kovácsolnak majd ekevasat kardjaikból, ha az Egyesült Államok arra kényszeríti Izraelt, hogy még több földet adjanak át a PFSZ-nek. Épp ellenkezőleg: felbátorodnak majd.

Vlagyimir Putyin sem vonja majd ki erőit Szíriából és nem is fogja abbahagyni a nukleáris technológiák kiárusítását Iránnak, ha az Egyesült Államok tovább fokozza az Izrael elleni nyomást. Putyin arra a következtetésre jut majd, hogy az Egyesült Államok vagy ostoba vagy gyenge, ha épp Izraelben, az USA legkomolyabb szövetségesében tesz kárt.

És persze Izraelnek sem lesz jobb attól, ha Trump ismét feltaszigálja majd arra a békevonatra, ami semmi mást nem okozott számára, mint károkat az elmúlt negyed évszázad folyamán.

Trump megválasztása évtizedek óta először villantotta fel annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Államok felhagy a PFSZ iránti destruktív megszállottságával. Az izraelieknek három hónapon át módjukban állt szabadon beszélgetni az izraeli törvények hatályba helyezéséről Júdea és Szamária valamennyi részén. És az izraeliek döntő többsége támogatta ezt.

Palesztin oldalról hasonlóképpen. Trump megválasztása lehetővé tette az Abbász és cimborái bakancsa alatt sínylődők számára, hogy gondolják végig, hogyan élhetnének békben Izraellel egy PFSZ- utáni korszakban. És a közvélemény-kutatások szerint az emberek alig várják, hogy túllépjenek a palesztin állam kiméráján.

De most úgy tűnik, Trumpot már meggyőzték, hogy fogadja el a palesztin rögeszmét. Ugyanazok a bürokraták, akik gyökeret eresztettek a külügyminisztériumban és a hasonló washingtoni külpolitikai létesítményekben, és nem hoztak mást az Egyesült Államok számára, mint évtizedeken át tartó kudarcot a Közel- Keleten, most úgy tűnik, Trump külpolitikáját is túszul ejtették. Meggyőzték őt, hogy jobban teszi, ha ahelyett hogy annak a káosznak a felszámolására fordítaná saját és tanácsadói energiáit, amelyet Obama és a George W. Bush hagyott maga után, inkább elődei hibái megismétlésének szenteljik magukat. Elérték, hogy elhiggye: jobb ötlet megerősíteni a PFSZ-t, mint olyan, koherens stratégiákat és terveket kidolgozni, amelyek érdemben kezelnék az Egyesült Államok érdekeit és az amerikai állampolgárok biztonságát veszélyeztető problémákat.

Ford. -kk –

 

Kapcsolódó:

Vajon megmentik Trumpot Obama külpolitikai gurui ?

John Kerry-tanítvány az Egyesült Államok külügyminisztériumában

Engedjük megvalósulni a rémálmot: hozzunk létre egy független palesztin államot

 

 

 

 

Reklámok